За нас

ЕТ “Рубикон” е основана от Румен Райчев през 1994 година в град Шумен. ЕТ Рубикон е производител на български сувенири с традиционни български мотиви.

Фирмата започва своята дейност със събирането и подготовката на материали и идеи за своите разработки на традиционни български сувенири.

Сувенирите Рубикон са отражение на традиционния български фолклор, затова нашите сувенири са изцяло в областта на традиционите български дейности, пейзажи и национални обекти.

През годините на своето съществуване Сувенирите Рубикон са пренасочвали своята дейност, развиват и произвеждат нови сувенири, всичко това с оглед на местното търсене и желанията и изскванията на клиентите.

В търговския регистър при Шуменски окръжен съд  е вписано като предмет на дейност: “производство на сувенири”.

В началото на своето съществуване фирмата започва да развива много дейности. Една от тях бе изработване на дървени кукли с различни фолклорни мотиви, от различни краища на България, където бяха заложени принципите на фоклорните териториални области в България;  Сувенирите Рубикон запазиха традиционните български дейности, като с течение на годините колекционират ръчно тъкани престилки, цървули, бродерия и продукти на везбарството от различни части на страната. Част от портфолиото на Сувенирите Рубикон бяха колекции от български народни инструменти – гайди, кавали, гъдулки, различни духови и струнни стари музикални инструменти

С течение на годините във фирмата навлизат нови идеи, с които се налага и последното, което за момента е приоритет и фирмата успешно развива – рисуване върху дърво, дървени сувенири и домакински изделия, като лъжици, кутийки, чинийки, дъски, хаванчета, гребени, бъркалки. Отново е запазен традиоционният фолклорен елемент във дизайна на всички наши сувенири.

Освен традиционните фолклорни сувенири от дърво, ние успешно наложихме интерпретация върху дървените сувенири на уникалната колекция Тракийско злато. Българското тракийско злато е известно не само у нас, но в чужбина. Колекциите българско злато обикалят всички части на света и представя България с нашите невероятни съкровища. Мнозина са тези, които се възжищават на уникалните старовремски златни колекции траките. По всички краища на България са намерени находки от древната ни богата история, която показва, че сме били славен и велик народ, ето защо по света отдават огромна почит на Панагюрското златно съкровище, Рогозенското съкровище,  Вълчитрънското, Варненското, Боровското съкровище, съкровището открито край Летница и др.

Редом с това не можем да пропуснем и факта, че България е туристическа дестинация и много чужди туристи я свързват с нашите уникални плажове, морски гледки и уединение. Ето защо ние изработваме и сувенири с различни пейзажи – морски пейзажи, пейзажи от различни културни и планински местности от България.

Смеем да твърдим, че дизайна на продуктите ни е уникален, разработен от нас стил и художествено оформление, като във всяко отношение е спазен стила на съответната фолклорна заона, носии и обичаи. Фолклорните български обичаи са залегнали с основата на различните художествени сцени в представянето на сувенирите ни.

Можем да се гордеем с нашите изработки, които също са уникални по своята същност везани книгоразделители, гоблени, карета, сувенирни торбички и бродерия. Спазени са и най-малките детайли по гео-локацията на всеки един уникат.

През 2005 година Сувенирите Рубикон са приети за равноправен член на “Фондация български майстори”, с което затвърждават позициите си на българския пазар и представят своите сувенири пред масовия потребител, чрез организиране на редица изложения и мероприятия с обучения на млади български майстори, като демонстрират своите умения пред широката общественост.  Така можете да ни намерите на изложения като “Изберете българското”, “Коледария”, традиционни събори в София, Варна, Бургас, Разград (празника на занаятите). За да докажем, че ние сме истинският производител на сувенири, че продуктите, които произвеждаме са български, автентични и ръчно направени от нашите ръце и сърца!

С удоволствие заставаме посланията, които носим с нашите сувенири които произвеждаме, защото те носят нашия стил, нашия печат върху духа на времето и традиционните български носии, обичаи, празници и мотиви!

Също така искаме да благодарим на нашите партньори и клиенти за тези дълги години съвместна работа. Защото ни се довериха и повярваха в нашите сувенири, клиенти като: Фрапорт (Летище Варна, Летище Бургас), Летище София, Гама ООД – София и Варна, Подаръците Къц със складове в София, Варна и Бургас, ЕТ Гинка Иванова – склад за сувенири град Варна, Керамик Маркет, Етнографски музей Варна, Рилски манастир, различни исторически и археологически места в България, търговски обекти от българските крайморски курорти; магазини в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе, Плевен, Шумен, Благоевград, Враца, Сандански, Банско, Златоград. Сувенирите Рубикон работят единствено с търговци на едро за пласмент на своята продукция, затова ако имате желание за съвместна работа можете да се свържете с нас!

Благодарим ви за отделеното внимание!

Румен Райчев,
управител на ЕТ Рубикон,
гр.Шумен

Be Sociable, Share!